Visita al Museu de Gavà

Per tercer cop, Arqueoxarxa organitza l’exposició “El sexe a l’època romana” i aquesta vegada al Museu de Gavà. Tot i que l’any passat jo, Alma Bergel, ja vaig assistir a l’exposició organitzada al Museu de Badalona, a la Magna Celebratio.

L’exposició es deia “El sexe a l’època romana” però no pensàvem que seria una exposició tan explícita. Només entrar, ja es poden veure diferents pintures i escrits, entre explícites escultures, que representaven moltes escenes eròtiques i consells, entre altres coses, d’Ovidi, de Sèneca o de Plaute. “Que no cessin les paraules suggeridores ni els dolços murmuris; que no faltin, mentre dura el joc, aquelles expressions pujades de to que us exciten.”, va dir Ovidi plantejant la seducció com un món d’enganys i d’estratègies.

També hi havia entre llànties amb postures sexuals i copes amb formes fàl·liques molts textos explicatius que ens ajudaven a comprendre millor la forma en què duien els romans la seva sexualitat, que al nostre semblar, era d’una manera més lliure i sense tabús. Però realment si llegim i intentem entendre el pensament de l’època, ens adonem que no és que visquessin la sexualitat d’una manera més lliure sinó d’una manera diferent de l’actual.

Moltes coses de les quals nosaltres avui dia ens avergonyim o evitem parlar amb normalitat, fa 2000 anys eren totalment naturals, com el sexe en grup o el sexe amb animals (zoofília). En aquesta exposició, hi podem veure diverses fotos de quadres on es representa un home copulant amb una cabra o a un grup d’homes practicant sexe amb tota naturalitat.

L’homosexualitat a l’època romana no creieu que estigués mal vista, sempre que fos entre homes, es considerava normal el desig i l’atracció entre dos homes. Sense anar més lluny, l’emperador Adrià estimava el jove Antínous i no s’avergonyia pas d’aquest sentiment.

Però, d’altra banda, la masturbació, per exemple, era una cosa que estava mal vista. Ja que la finalitat de consumar l’acte sexual era la procreació i masturbar-se es considerava la pèrdua de possibles vides.

I una cosa que era terriblement humiliant per a ells era fer un “cunnilingus”, ja que l’home deixava de sentir plaer per a ell mateix, per rebaixar-se a fer aquest acte a la dona que només aquesta és complaguda.

També ens expliquen que la prostitució era diguem-ne una necessitat social. Al museu es veu una imatge d’un bordell i també d’altres on s’anuncien els preus de les prostitutes i on elles mateixes fan propaganda de les seves habilitats com a meretrius.

Respecte al moment íntim, el “coitus” com dirien ells, la dona tenia una postura habitual que era la del missioner, ella a sota. Però a poc a poc va anar canviant la moral romana i el que la dona estigués a sota, va deixar de ser tan important i aquesta ja es posava a sobre adquirint un paper més sensual i dominant. Això ho podíem llegir entre explícites explicacions que anaven fent entre petits incisos de Marcial o de Suetoni.

També, entre tot això, hi havia un munt de paraules i expressions llatines referents al llenguatge eròtic que encara avui dia utilitzem.

Nosaltres havíem sentit a parlar i també havíem llegit algunes coses sobre el sexe i els romans, sabíem que gaudien d’una sexualitat lliure sense complexo;s però aquesta exposició ens va obrir la ment a un pensament totalment diferent.

Un pensament sobre “Visita al Museu de Gavà

  1. Gràcies per mostrar-nos l’exposició a la qual veu anar i així deixar-nos gaudir-la des d’aquí. Hi ha pintures de l’exposició que em semblen molt sorprenents, mai m’hagués imaginat que a aquesta època ja existissin aquestes coses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada