Ars Amatoria d’Ovidi i els frescos de Pompeia

L’ Ars Amandi o Ars Amatoria és un poema didàctic escrit pel poeta llatí Ovidi. El poema es divideix en tres llibres o cants. Es diu que és un poema didàctic perquè aquest pretén ensenyar l’art de seduir i dóna consells sobre com hem de comportar-nos dins de la vida en parella.

Al primer llibre comença introduint-nos fent una definició del concepte d’art. Seguidament l’autor ens explica  on trobar les dones, és a dir, els millors llocs per anar de “cacera”. Tot seguit, se’ns mostra com s’ha de seduir una dona.

A continuació, al segon llibre, ens explica com mantenir l’amor de la dona seduïda, per aquest motiu convoca la deessa Venus, el seu fill Cupido i la musa Èrato, i ens explica, quan parla de les ales de l’amor, l’episodi de Dèdal i Ícar. Seguidament Ovidi ens enumera les qualitats que ha de presentar l’home.

Al tercer i últim llibre comença amb una reflexió sobre la conveniència d’instruir les dones en l’art de l’amor. Tot seguit alaba les dones pel seu amor apassionat, molt més que el dels homes. Després dóna uns consells sobre l’aparença externa i sobre petites arts que aquestes han de dominar com són riure, plorar, parlar, ballar, etc.

També, com al llibre I, enumera els llocs on anar de cacera, que són els mateixos que per als homes. Finalment l’autor ens adverteix del perill de la gelosia, exemplificant-ho amb el mite de Cèfal i Procris. Com a punt i final, Ovidi demana a les dones que també el reconeguin com a mestre en l’art de l’amor.

El cas és que a la ciutat romana de Pompeia, hi trobem pintures parietals  l’origen dels quals és el poema d’Ovidi Ars Amatoria. Ovidi, no només aconsella que s’adopti la postura adequada per fer l’amor segons les virtuts físiques que posseeix la dona, sinó que, a més, dóna indicacions concretes per a això. 

A continuació, mostrarem els principals frescos eròtics de Pompeia acompanyats de les citacions d’Ars Amandi més adients. 

quae facie praesignis erit, resupina iaceto: 

(Ars amandi III 773)

“Aquella que tingui la cara bonica, que jegui cara amunt”. 

 

spectentur tergo, quis sua terga placent.

(Ars amandi III 774)

“Han de deixar que les vegin d’esquena aquelles que estan orgulloses de la seva esquena”.

File:Pompeya Erotica2.jpg

Milanion umeris Atalantes crura ferebat:
si bona sunt, hoc sunt accipienda modo.

(Ars amandi III 775-76)

“Milanió portava sobre les espatlles les cames d’Atlanta: si les teves són boniques, les has mostrar de la mateixa manera”. 

Pompeya-Casa de los Vetii

parva vehatur equo.

(Ars amandi III 777)

“La que és petita, que munti a cavall”.

Pompei-casa-dei-vetti-VII-15-1-habitacion-x-pared-este-anarkasis (1)


strata premat genibus, paulum cervice reflexa, 
femina per longum conspicienda latus. 

(Ars amandi III 779-80)

“Poseu-vos de genolls sobre el llit flexionant suaument
el cap enrere la dona que destaqui per l’esveltesa de les seves corbes”. 

1Pompei-casa-IX-5-entradas-14a16-habitacion-f-pared-sur-anarkasis

cui femur est iuvenale, carent quoque pectora menda,  stet vir, in obliquo fusa sit ipsa toro. 

(Ars amandi III 781-82 )

“Si les cuixes de la dona són juvenils i els pits no tenen cap defecte, l’home s’estarà dret i ella s’ajaurà en un llit inclinat”.

tu quoque, cui rugis uterum Lucina notavit, 
ut celer aversis utere Parthus equis.

(Ars amandi III 785-86)

“També tu, a qui Lucina, ha marcat el ventre amb estries, cavalca d’esquena, com el veloç part”. 

mille modi veneris; simplex minimique laboris, 

cum iacet in dextrum semisupina latus. 

(Ars amandi III 787-88)

“Hi ha mil maneres de fer l’amor, la més senzilla i que requereix menys esforç és quan la dona jeu de costat sobre el flanc dret”.

 

4 pensaments sobre “Ars Amatoria d’Ovidi i els frescos de Pompeia

 1. Pompeia era, en efecte, una ciutat referent entre els que freqüentaven la prostitució, tot i que segurament en les altres ciutats també es vivia el sexe amb la mateixa intensitat. Tots aquests frescos mostren la manera de veure aquest tema dels romans, amb menys tabús i més obertament. Sincerament, no creia que l’Ars Amatoria fos tan explícita…

 2. Salve!
  La veritat és que els consells d’Ovidi els trobo una mica forts. Ara entenc l’impacte que van tenir en la societat de l’època que tenia una ment molt tancada, però la veritat és que a mi m’impactarien igual en aquesta. Ja veig la importància que dona Ovidi a les relacions físiques (i lo execivament explícit que és pel meu gust).
  Vale!

 3. Salue!
  Aquest llibre va causar un gran impacte en la societat romana, especialment per aquests versos de caràcter sexual acompanyats de les imatges que es representen en l’article. El sexe a roma es considerava no un tema tabú però si més privat i per aquest motiu va ser molt important la publicació del llibre ja que iniciava una literatura amb una temàtica completament distinta a la que estaven acostumats els romans.

 4. Salve!

  És un article bastant interessant i aquest llibre d’Ovidi tots els capítols són bastant interessant i tracten d’un tema molt actual que es el sexe i que a l’epoca romana era bastant freqüent però no és parlàva tan obertament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada