Cupido

Cupido és una figura divina que es reconeix amb molta facilitat, ja que és la típica imatge del petit nen despullat, alat que duu un arc amb diverses fletxes. Gràcies a les fletxes que llença cap a les persones, fa que s’enamorin bojament d’un altre individu. Així doncs, Cupido o Eros, és el déu de l’amor cap als éssers humans.
Aquest personatge literari, mitològic i diví era fill de Venus, dea de la bellesa, fertilitat i amor i de Mart, déu de la guerra.

Encarregat d’unir parelles, però no només sentimentalment, sinó també implicava una forta atracció sexual de les persones que eren víctimes d’aquestes fletxes. Per tant, podríem dir que no només proporciona amor, també luxúria i sexe.

Cupido no unia a la gent per a crear matrimonis estables i formar famílies, ell anava més allà, era més murri i llençava les fletxes per jugar, creant adulteri entre les persones.
El poder de les fletxes d’Eros o Cupido és un amor indestructible i és capaç de resistir qualsevol cosa, però amb l’amor juganer d’en Cupido, va lligat amb el sexe, la passió.

La base de Cupido principalment és satisfer i complaure les necessitats amb una altra persona.
De fet, en el mite de Psique i Cupido, el nen alat està enamorat de la bella princesa soltera i dintre del seu procés de seducció, apareix el sexe.

 

File:Amor Victorious.jpg

“Amor  victoriós” de Caravaggio, 1602.

5 pensaments sobre “Cupido

 1. Quin apunt més interessant! Tothom podria reconeixer la figura d’aquest nen despullat amb les fletxes però molt poca gent sabria quina és la seva història!

 2. Salve!
  Cupido com molt bé expliqueu en aquest apunt, és la imatge de l’amor i és el déu de l’amor cap als éssers humans.
  A moltes obres que estem estudiant a història de l’art, podem veure que la imatge de Cupido o Eros, apareix com un nen petit despullat, innocent en algunes, més entremaliat en unes altres. Per exemple en el quadre d’ “El gronxador” de Fragonard, podem veure com Cupido apareix en un context eròtic. “El gronxador” és un quadre del Rococó, en aquest estil la majoria dels quadres fan una crítica a la societat burgesa de l’època. En aquesta obra, Fragonard mostra d’una manera molt poc sutil una representació de la infidelitat en la classe alta. A les classes altes això de ser infidel era una cosa molt normal, però a les classes més baixes no era ben vist, eren durament criticats. No és just que per a la classe alta això estigues ben vist i per a les classes obreres mal vist, però també és cert que la majoria dels matrimonis que sorgien entre membres de la classe alta eren contrets per pur interés material, era un contracte mancat de sentiments. Per això era normal el veure que les parelles burgeses fessin la seva vida per separat encara que estiguessin units pel contracte matrimonial. Cupido en aquest quadre apareix com el ‘causant’ d’un arrebat eròtic que provoca que la dona tingui arrebats sexuals amb un amant més jove que ella, però que al final sempre acabi tornant amb el seu marit, un home més vell que queda mig soterrat sota les ombres del bosc en el que esta situat el gronxador en el que esta sentada la dama.
  Vale!

 3. Cupido en la mitología romana, el dios del deseo amoroso. Es hijo de Venus, la diosa del amor, la belleza y la fertilidad, y de Marte, el dios de la guerra. Se le representa generalmente como un niño alado, con los ojos vendados y armado de arco, flechas y aljaba. Poseía flechas que lograban enamorar a cualquiera que recibiera una clavada.

 4. M’ha agradat aquest article, ja que no sabia, que Cupido, a part de llençar la fletxa i fer que s’enamoressin també creava un amor indestructible, lligat amb el sexe i la passió. M’ha semblat molt interessant.

 5. Molt bon apunt!
  Des de ben petita he vist a moltes sèries capítols on Cupido o Eros apareixia. Sempre es tractava d’un capítol el qual parlaven d’amor. No obstant com són sèries no en parlen pas de l’atracció sexual que creaven les seves fletxes a part de l’enamorament.
  Jo no ho sabia, i m’ha semblat molt interessant.
  Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada