Ars Amandi i Cinquanta ombres d’en Grey

baixa (1)

L’estiu del 2012 es va publicar la primera edició en castellà d’un llibre que canviaria la manera de pensar i de viure el sexe en moltes dones.

Va haver-hi una temporada en la qual anés per o anés, al tren, a la cafeteria o fins i tot a l’escola veia a moltíssima gent, majoritàriament dones, amb un llibre que en poc temps s’havia convertit en Best Seller mundial establint el rècord com l’edició de butxaca de vendes més ràpida de tots els temps, superant a la sèrie de Harry Potter. Jo encara desconeixia, fins i tot, el títol d’aquella novel·la, fins que un dia una amiga la va portar a l’escola. No vaig trigar gens a preguntar-li què tenia aquell llibre que enganxava a tantes dones. No va voler contestar-me i va deixar-me’l perquè m’adonés per mi mateixa de quina temàtica atreia tant al públic femení. Com ja era de sospitar, era el sexe el que va enlluernar a tantes ments.

Cinquanta ombres d’en Grey és una novel·la eròtica publicada l’any 2011 i escrita per l’autora E.L.James. La novel·la està narrada en gran mesura a Seattle (Estats Units).

L’argument es basa en descriure la relació entre la jove Anastasia Steele, recent graduada de la universitat, i Christian Grey, un jove empresari multimilionari. El que més destaca de la novel·la són les seves escenes explícitament eròtiques, amb elements de pràctiques sexuals que criden l’atenció de qualsevol, com per exemple el bondage, la disciplina, el sadisme i el masoquisme i la dominació i submissió, BDSM.

El llibre és fàcil de llegir, i no es considera literatura com a art però aquesta novel·la ha tingut molt resó, ja que l’autora aconsegueix detallar escenes eròtiques molt explícites sense que faci falta la censura de les mateixes.

D’una banda, Ovidi amb la seva obra literària Ars Amatoria va donar molts bons consells sobre com practicar sexe, i va plasmar moltes escenes pujades de to que no van deixar indiferent a ningú. Molta gent, tant homes com dones, van seguir els seus consells sobre com fer l’amor i sobre com gaudir fent-lo fossis home o dona.
Aleshores, podem dir que Cinquanta ombres de Grey té algunes característiques similars a l’Ars Amatoria d’Ovidi. Igual que Ovidi però de manera indirecta, l’autora d’aquest llibre dóna consells i claus a les dones i homes que el llegeixin per gaudir d’una manera nova i diferent del sexe. Ens diu, per mitjà dels personatges, que potser al principi tindrem por de dur a terme aquestes pràctiques noves i normalment no usades, però assegura que gaudirem des del primer moment en què ens deixem portar.                                                                                                                                                   A part de tenir una bona crítica per part de sexòlegs i diverses parelles o simplement lectores, aquesta trilogia ha rebut més d’una crítica per part de grans escriptors com Stephen King. També el diari El Mundo fa una crítica del llibre, dient que 50 ombres d’en Grey “contribueix a perpetuar el problema de la violència de gènere”. Al diari El País podem llegir diferents crítiques de lectores, positives i negatives.

També coneixem el cas d’una noia de 28 anys que va morir assassinada en mans de la seva parella de 31 anys. Ambdós van estar d’acord en duur a terme les pràctiques sexuals presents al llibre i finalment, la jove, després de ser colpejada 123 vegades amb un pal va morir. Aquí podem llegir un artícle on s’explica el succés.

Per tant, podem concloure que Ovidi va fer una espècie de “manual” de la seducció i de com gaudir del sexe, en canvi, E.L.James ens explica la història de dos amants que viuen la sexualitat d’una manera diferent i, tot i això, sembla que s’ho passen millor que qualsevol altre. Ambdós ens volen ensenyar i aconsellar sobre la sexualitat i ambdós autors s’han atrevit a sortir dels convencionalismes típics i escriure sobre un tema del qual no s’ha escrit suficient. El que molts lectors han apreciat d’aquestes dues obres, és la manera tan oberta que tenen de parlar sobre sexe i aconsellar sobre com mantenir determinades pràctiques sexuals, intentant que siguin el més plaents possible. Potser, abans de publicar-lo, mai s’arribarien a imaginar el resó que va comportar o que ha comportat haver-los escrit.

8 pensaments sobre “Ars Amandi i Cinquanta ombres d’en Grey

 1. Comparar aquestes dues obres és una bona manera de veure com ha canviat (o no) la manera de veure el sexe des dels romans fins a l’actualitat, i m’ha sorprès la quantitat de coses en comú que has sabut trobar. Tot i això, no crec que “Cinquanta ombres de’n Grey” sigui un manual, sinó que simplement busca entretenir els lectors mitjançant el trencament del tabú del sexe a la literatura.

 2. Salve!
  Dos valents que van decidir escriure sobre un tema tan tabú. Pel meu gust aquests dos llibres escrits amb tants anys de diferència són massa atrevits, i encara que valoro el seu atreviment i la seva voluntat educativa, penso que són massa atrevits.
  Aquesta problemàtica que presenta el llibre de ‘Cinquanta ombres d’en Grey’ d’estar alentant la violència de gènere em sembla un problema molt greu. Jo penso que les innovacions artístiques com qualsevols altres ens hauríen de portar cap al progrés i no que ens fagin tornar enrere.
  Si he de ser sincera, preferia en Grey quan era d’anatomia (Anatomia de Grey), i no del de cinquanta ombres.
  Un gran apunt Alma!
  Vale!

 3. Salue!
  És cert que s’hi troben moltes coincidencies en l’ars amatoria d’ovidi i el llibre que actualment està tan de moda com Cinquanta ombres de grey. Podríem dir que el llibre actual que té tan d’èxit tan en les llibreries com la pel·licula estrenada al cinema sería l’ars amatoria però modernitzat. L’impacte que han causat aquests dos llibres també és molt semblant tenint en compte el temps que els separen, doncs encara que actualment vivim en una societat més liberal el sexe continua sent un tema molt privat i podriem dir que fins i tot tabú.

 4. Salve!!

  Podem dir que Ovidi va ser un gran professor de la seducció, en canvi aquest llibre de “Cinquanta ombres d’en Grey”, ens explica la història de dos amants que viuen la sexualitat d’una manera diferent. Els dos autora volen ensenyar i aconsellar sobre la sexualitat, ens presenten una manera oberta de papar sobre el sexe i d’aconsellar sobre com mantenir determinades pràctiques sexuals.

 5. Salve!!

  Segons el meu punt de vista Ovidi explica com seduir i gaudir del sexe amb la parella, en canvi 50 ombres de Grey el que ensenya és com gaudir del sexe d’una manera diferent però a l’hora de la seducció, dóna més importància a les coses materials.
  Les coses comunes que tenen aquests dos autors i els seus llibres és que volen “ensenyar” diferents maneres de gaudir del sexe.

  Vale.

 6. Salve!

  És veritat que va causar molt d’impacte aquest llibre ja que parla i tracte de sexe molt obertament i també va rebre crítiques però també va tenir molt d’èxit . És un llibre que tracta sobre adolescents per tant té més éxit per les persones més joves que d’altres . És un llibre impactant i com ja he dit parla sobre sexe tema actual encara i més avui en dia.

 7. Realment si que sembla que podem trobar certa relació entre l’ars amandi i 50 obres d’en Grey, tot i que jo trobo que 50 ombres d’en Grey va encara més enllà en aquest tema perquè suposa fer mal a l’altre i ho trobo molt més agosarat. Tot i així imagino que en aquella època el tema de l’ars amandi també va ser una novetat.
  Em sembla molt trist que algú s’hagi pres tan seriosament les paraules del llibre fins matar la parella, trobo que és un cas extrem.
  El que tenen en comú aquests autors és que tots dos pretenen ensenyar dues maneres diferents de tenir relacions sexuals

 8. Un dels temes mñés parlats d’aquest any sens dubte va ser aquest, jo ja havia sentit a parlar encara que no m’havia donat per llegir el llibre. Vaig anar al cinema a llegir la película i em va agradar bastant, seguidament vaig començar a llegirme els llibres.
  Jo crec que sencillament un llibre divertit que utilitza el tabu del sexe per mantenir amb l’intriga als lectors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada