El gabinet secret

Gabinet secret és el nom que reben algunes sales del Museu Nacional de Nàpols on es pot veure una exposició d’art eròtic de les antigues ciutats de Pompeia i Herculà. Aquest museu va sorgir en el segle XVIII quan les excavacions van deixar al descobert pintures i escultures amatòries que aquestes ciutats van deixar.

A partir d’aquest moment, va ser quan es va decidir amagar al poble tots els objectes trobats perquè creien que eren imatges obscenes i només ho podien veure aquells que per algun ofici determinat, col·laboressin en les investigacions, com investigadors o historiadors.

Aleshores, van enviar totes les figures a Nàpols on les van tancar en un gabinet secret (que actualment és una sala del museu) i van prohibir-hi  l’entrada a tothom.
Va estar molt temps tancat perquè en els darrers anys no va haver-hi un canvi de mentalitat, ja que l’any 1819, el rei de Nàpols Francesc I va decidir que no podrien entrar aquells que no fossin suficientment madurs. Més tard, Garibaldi va intentar obrir les portes al poble en el moment en què Itàlia estava en procés d’unificació, però la Casa Savoia torna al pensament d’abans i impedeix l’obertura. Cal afegir el moviment feixista que va aparèixer més tard i que va seguir censurant aquests objectes sexuals al públic.

 L’any 2000 aproximadament, es van obrir les portes del gabinet secret i actualment qualsevol persona pot accedir-hi, això sí, els menors de 14 anys han d’anar acompanyats d’alguna persona major d’edat perquè encara es creu que l’exposició pot contenir imatges impactants per a menors.


“Pan i la cabra” d’autor desconegut, segle IV d.C.

 “Fal·lus de bronze” d’autor desconegut, segle I d.C.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada